top of page

A ganoderma gomba

A ganoderma több ezer évig a misztériumok ködébe burkolózott. A világ számos szegletében különös életerőt adó gyógynövényként tekintettek rá, hisz az emberek csupán azt tudták, hogy e gomba fogyasztóira hosszú, csodás élet vár! A pecsétviaszgombát– melynek hat színváltozata közül a vörös (akashiba) a leghatékonyabb – már több mint 5000 éve ismerik és alkalmazzák a hagyományos kínai (távol-keleti) orvoslásban. A régi gyógyászati hagyományokat, tapasztalatokat a modern kutatások tudományosan is alátámasztották.

A shiitake gomba

A shiitake gombát legalább 2000 éve értékes étkezési gombának tartják, de régóta ismert számos egészségvédő hatása is. Kínai nevének jelentése téli vagy jó illatú gomba, mert valóban kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van. A Ming- dinasztia idején a híres orvos, Wu Shui életelixírnek nevezte el a shiitake gombát. A shiitake gomba magas beltartalmi értékű, ezáltal a modern kor emberének nagyon jó választás az általános egészség, a vitalitás megtartásához.

A gyapjas tintagomba

Rengeteg hasznos anyag található a gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák. Kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták. Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították. 

A süngomba

A kínai süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén oroszlánsö-rény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbe-csült gyógygomba. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják a kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek, és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A süngombát (Hericium Erinaceus) több mint 2000 éve használják Kínában az emésztési problémák enyhítésére. Egy süngomba adott koncentrációban képes gátolni a Helicobacter pylori nevű baktérium növekedését, mely a gyomorfekélyek egyik fő okozója.

Prof. Dr. Dinya Zoltán előadása a gyógygombákról

Ha szeretnél még többet megtudni a bio gyógygombánkról akkor ajánljuk figyelmedbe Prof. Dr. Dinya Zoltán egyetemi tanár és hatóanyag kutató előadásának videóját. 

A kicsit több mint egy órás videóból átfogó képet kaphatsz az ősi gyógygombák használatának előnyeiről. Legyen szó egészség megőrzésről, szervezetünk álló képességének növelésről vagy a legkülönbözőbb betegség elleni küzdelemről. A felvétel Fülöpjakabon készült a öko gazdaságban.

bottom of page