top of page

Ganoderma (pecsétviasz) gombáról általában

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó egészséghez!”


A ganoderma -Ganoderma lucidum, Reishi, Lingzhi, pecsétviaszgomba
melynek hat színváltozata közül a vörös (akashiba) a leghatékonyabb – már több mint 5000 éve ismerik és alkalmazzák a hagyományos kínai (távol-keleti) orvoslásban. 
A ganoderma alkalmazása a világ számos országában már a modern orvosi terápia szerves részét képezi. Ez az első gyógygomba, melyek a genomtérképe ismert.

Az eddig elvégzett nagyszámú laboratóriumi és klinikai vizsgálat eredményeként jogosan állítható, hogy a Ganoderma lucidum ősi élőlény, mely segít a modernkor emberének az életminőség megtartásában, javításában. A gyógygombák az aktív, egészséges életmód étrend-kiegészítői.

A ganoderma – ma még korántsem teljes körű ismereteink szerint – több, mint 400 pozitív élettani hatású, bioaktív hatóanyagot tartalmaz, melynek köszönhetően igen széleskörű egészségvédő hatásokkal rendelkezik. 
Legfőbb biológiai hatóanyagai a nagyszámú különleges poliszacharid- és cukorszármazékok 
(legfőképpen az ún. ß-D-glükánok), a mintegy 130-féle triterpén és triterpenoid vegyület (pl. az ganoderik- és lucideriksavak), a B- és D- vitaminok, a nukleozidok (adenozin), illetve a szerves germánium.

  A Ganodermára jellemző különlegesen magas (3000-6000ppm) szerves germánium tartalma, aminek fontos szerepe van a szervezet (vér, szövetek, stb.) oxigénellátottságának pozitív szabályozásában. A gomba összetevői jellegzetes antioxidáns, szabadgyök-befogó, DNS-védő tulajdonságokat is mutatnak.

Adaptogén tulajdonságú, vagyis a szervezet igényeinek megfelelő tápanyagmennyiséget tud biztosítani. A Ganoderma segítheti a test adaptációját a különféle stresszhatásokhoz, mint a sérülések, fertőzések, mentális stressz vagy éppen az alvászavar. Betegségek után segít a szervezetnek visszanyerni a korábbi normális működését.A Ganoderma nem toxikus, mellékhatásai ritkák, nem specifikus (az egész testben hat), élettani hatásai kiegyensúlyozottak.

Általánosan elfogadott, hogy a Ganoderma különleges ß-D-glükán poliszacharid tartalma miatt egy „nem energiát adó” tápanyagokban gazdag, immunológiai anyagkeverék, mely mellékhatások nélkül képes aktiválni és szabályozni az immunrendszert, így természetes kiegészítője lehet az immunterápiának. 

Segítheti a csökkent aktivitású immunrendszer működését, ezáltal fokozva a test ellenálló-képességét a különféle fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. 

A kiegyensúlyozott immunrendszer hozzájárul a test egészségéhez, regenerációjához, és csökkentheti egyes terápiás beavatkozások mellékhatásait. Az immunrendszer döntő fontosságú a daganatos betegségek megelőzésében és legyőzésében. A Ganoderma poliszacharid, glikoprotein és egyéb összetevői a keringés normalizálásával, a vércukor- és koleszterinszint szabályozásával segíthetik a szív és érrendszer normális működését. A Ganoderma fokozhatja a máj természetes méregtelenítő folyamatait.

Több tudományos eredmény is alátámasztja, hogy a gyógygombák poliszacharidjai pozitív hatással bírnak a bőr vízháztartására, a bőr öregedési folyamatainak lassítására. A Ganoderma triterpén és triterpenoid összetevőinek is fontos szerepe lehet a test egészséges működésében, így az immunfunkciók, a humorális folyamatok pozitív befolyásolásában, a vérnyomás szabályozásában, az agyi/szellemi funkciók javításában. Régóta ismert pH (sav-bázis háztartás) szabályozó, lúgosító hatása. 

bottom of page