Ünnepi gomba receptek
1. Gombaleves ahogyan én szeretem
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2kg gomba/ én amit találtam a gazdaságban: barnacsiperke, bébi laskagomba, laskagomba nagyobbak, ördögszekér laskagomba, süngomba, shiitake, gyapjastintagomba (lehet egy féle gombából is), szerintem finomabb ha több fajtából készül!
- sárgarépa 2-3 db
- gyökér 1-2 db
- 1 db kisebb krumpli
- fehérbors
- só
- 2x200ml rizs sűrítmény / jó a főzőtejszín is/
- 1 közepes citrom
- kisebb csokor petrezselyem zöldje
- Éppen tegnapról kimaradt húsleves leve kb:1l
(De ha nincs, főzhetünk egy jó erős zöldséglevest /akkor több zöldséget rakok bele/, és azt alakítjuk át gombalevesnek)
Az alapléhez még raktam kb:1 l vizet, ebbe raktam először a zöldségeket, majd az össze vágott gombákat, fehér borssal ízesítettem/tettem bele egész szemeket is 6-8szemet/, meg őröltet is.
Főztem 20-25percig /forrástól/fedő alatt, majd a rizs sűrítményt beleöntöttem, közben folyamatosan kevergettem, hogy ne csomósodjon, majd beállítottam a sósságát! Végén citromkarikák kerültek bele, és ha lett volna itthon, akkor frissen vágott petrezselyem zöldje is került volna bele!
A recept szerzője: Gyöngyösi Sándor
2. Tejszínes gombaragu gyapjas tintagombával és déli tőkegombával (glutén-, tej- és tojásmentes)
Hozzávalók:
20-20 dkg friss gyapjas tintagomba, friss déli tőkegomba és sonka, vagy bacon, 2 dl mandula-, vagy rizstejszín, só, bors, fokhagyma, 40 dkg kölestészta.
Elkészítés:
Egy edényben odatesszük a tésztának a vizet sóval, amikor forr, beletesszük a tésztát. A kölestészta pár perc alatt elkészül, szűrjük le, engedjünk rá hideg vizet, úgy nem tapad össze. A sonkát, vagy a bacont lepirítjuk, rádobjuk a darabolt gombákat, sóval, borssal fűszerezzük, zúzott fokhagymát teszünk hozzá, felöntjük a növényi tejszínnel. Amikor a gomba kész (10-15 perc), akkor a már kifőtt tésztát keverjük a tejszínes szószba.
(Vegán módon is készíthető, ebben az esetben a sonkát, vagy bacont hagyjuk ki.)
A recept Dr. Csomai Zita új könyvében a Gyógygomba kézikönyvben jelent meg.
3. Vegyes gombakrémleves (vegán, gluténmentes)
Hozzávalók:
25 dkg gomba vegyesen, 2 db kisebb bur- gonya, 2 dl növényi tejszín (rizstejszín, vagy mandulatej- szín), só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A gombát lemossuk, ha csiperke van ben- ne, annak a héját húzzuk le, a többinek nem szükséges. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. A gombát is daraboljuk fel, tegyünk félre egy keveset a végére, amit pirítva beleteszünk.
Egy fazékba tegyük fel a gombát és a burgonyát a fűszerekkel főni. Amikor a krumpli megpuhult, vegyük le a tűzről, botmixerrel turmixoljuk krémesre a növényi tejszínnel. A külön ki- vett gombát pici kókuszzsíron pirítsuk meg, azzal tálaljuk.
Tehetünk bele pirított sárgarépát, kenyérkockát is.
A recept Dr. Csomai Zita új könyvében a Gyógygomba kézikönyvben jelent meg.
4. Vöröslencse dahl vargányával
Szárított vargányával készült étel, ami gyorsan elkészül, mivel a vöröslencsét nem kell áztatni, csak alaposan átmosni, nagyon gyorsan megpuhul.
Hozzávalók:
- szárított vargánya
- vöröslencse
- sárgarépa apró kockákra darabolva
- alaplé
- vöröshagyma
- fokhagyma
- babérlevél
- púpos kk sárga curry paszta
- balzsamecet
- olívaolaj
- ízlés szerint só
A gomba áztató leszűrt vizében, amelyet alaplével pótoltam feltettem főzni a gombát-vöröshagymát-fokhagymát-babérlevelet (három utóbbit a főzés befejezésével eltávolítottam), vöröslencsét, sárgarépakockákat, hozzákevertem a curry pasztát és kevés balzsamecetet (megakadályozza, hogy a lencse szétfőjön). A forrástól számítva kb 15 percig főztem, megkóstoltam, igazítottam az ízén, olívaolajjal meglocsoltam, tálaltam.
Két személyre egy marék szárított gombát, közepes nagyságú sárgarépát és 2 dl csészében kimért lencsét használtam. Természetesen friss (bármilyen) gombával is készülhet.
Egészséges, gyorsan elkészül.
A receptet küldte: Bóbán-Warnusz Erzsébet
5. Gombás töltött káposzta
Hozzávalók:
- 05.kg savanyú káposzta
- 6-8 káposztalevél
- 30 dkg rizs
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 tojás (vagy: 1 evőkanál kukoricakeményítő)
- 1 fej hagyma
- ízlés szerint só, bors, pirospaprika, csombor
étolaj
Először egy gombapörköltet főzünk: az olajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott csiperke gombát, sózzuk, ízlés szerint pirospaprikával, borssal ízesítjük. Addig főzzük, míg elfő a leve, és még akkor is picit tovább pirítjuk. Közben a rizst kétszeres vízben puhára főzzük. Amikor mindkettő kész, összekeverjük a gombapörköltet a rizzsel, majd egy tojást beleütünk és összegyúrjuk (aki nem fogyaszt tojást, keményítővel helyettesítheti, hogy ne hulljon majd szét a töltelék). Annyi gombócot formálunk belőle, ahány káposztalevelünk van - és ahány tölteléket szeretnénk -, majd beletöltjük a masszát a káposztalevelekbe, kis "csomagokat" készítve.
Ezután egy nagy lábas alját olajjal meglocsoljuk, beletesszük a töltelékeket és savanyú káposztával borítjuk. Megszórjuk ezt is pirospaprikával, tetejére csombort teszünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az egészet puhára főzzük. Ha kész, ízlés szerint tejföllel vagy növényi tejföllel tálaljuk.
A receptet küldte: Bácsi Boglárka
6. Gomba Tatár
Húsevő szeretteim azonban váltig állítják, ez finomabb, mint az eredeti... :)
Hozzávalók:
- 0.5 kg csiperke, vagy 25-25-dkg csiperke és laskagomba vegyesen,
- 1 nagy fej hagyma
- olaj
- só
- bors
- pirospaprika
- ízlés szerint mustár és ketchup.
Az apróra vágott gombából pörköltet készítünk: olajon megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát is adunk hozzá, majd saját levében megfőzzük. Ha a leve elfőtt és kihűlt, botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint mustárral és ketchuppal kikeverjük. Jól behűtjük. Pirítósra kenve is fogyasztható, úgy jobban hasonlít az "eredeti" tatár beefsteakre, de nálunk inkább kiskanállal, tálkából csemegézve arat nagy sikert... :)
A receptet küldte: Bácsi Boglárka
7. Gomba pesztó (pirítósra, tésztára)
Hozzávalók:
- 0,5kg barna csiperke, de vegyesen mehet bele más gomba is (laska, shitake)
- 15g kesudió/dió/fenyőmag vegyesen vagy kinek mi a szimpatikus
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Ízles szerint só, bors
- 1-2 ág friss bazsalikom
- 5-6 ek olívaolaj
- 2 ek parmezán sajt (lehet növényi is vagy kihagyható)
A gombá(ka)t megmosom, feldarabolom és szárazon lepirítom egy serpenyőben, majd aprítógépbe teszem. Ugyanabban a serpenyőben megpirítom a magokat is, majd az összes hozzávalót az aprítógépbe pakolom és krémesre darálom. Pirítósra kenve, kifőtt tésztára halmozva szokta a család fogyasztani, de melegszendvics is készült már belőle.
A receptet küldte: Juhász Orsolya
8. Thai kókuszos tészta süngombával (vegán, gluténmentes)
Hozzávalók:
25 dkg friss süngomba, 1 üveg bambuszrügy, 2 dl kó- kusztejszín, kókuszzsír, só, bors, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, 1 csomag rizstészta (szélesmetélt).
Elkészítés:
Odateszünk egy edényben vizet a tésztának, majd ami- kor forr, kifőzzük benne a tésztát. Közben kókuszzsíron lepirítjuk a csíkokra vágott süngombát, sózzuk, borsoz- zuk, hozzáadjuk a bambuszrügyet, felöntjük a kókusz- tejszínnel.
Gyömbérrel, kurkumával ízesítjük. Amikor a tészta nagyjából megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel le- mossuk, és belekeverjük a kókusztejszínes masszába.
Aki szereti, chilit is lehet rátenni.
A recept Dr. Csomai Zita új könyvében a Gyógygomba kézikönyvben jelent meg.