top of page
GYÓGYÍTÁS A TERMÉSZET EREJÉVEL!

Kérdezd orvos szakértőinket:

DR. DÓDA ILDIKÓ

Ganoderma gomba fogyasztásával kapcsolatos telefonos tanácsadást Dr Dóda Ildikótól kérhet!
+36 (70) 634-0142
H-P: 13:00-15:00 között

Dr. Dóda Ildikó orvos/természetgyógyász magánrendelése:
Gyógy-Palota Magánrendelő, Szeged, Szent Ferenc u. 8.
Péntek 15 órától. Telefonos bejelentkezés alapján.

Kérdések-válaszok

Gysanyi

Legyen szíves tájékoztatni , hogyan fogyasszam a Ganoderma gombát!
Nagyon jó véleményt hallottam róla , pozitív irányban befolyásolta az INR
értékét .Nekem is szívműtétem volt és szeretném kipróbálni. Szerencsére a
Marfarinon kívül más gyógyszert nem kell szednem.

Várom szíves válaszát!

Dr. Dóda Ildikó válasza:
Véralvadásgátló terápia mellett csak nagy odafigyeléssel javaslom a ganoderma fogyasztását, ui. a vérzékenységet fokozhatja. Amennyiben bármilyen vérzéses tünete jelentkezne, azonnal hagyja abba a fogyasztását és keresse fel kezelőorvosát.

 

Ivikor75 

Reflux és gyomorsav okozta bántalmakra, milyen hatással van a ganoderma gomba?

Dr. Dóda Ildikó válasza:
A ganoderma fogyasztók pozitív hatásra számíthatnak ilyen esetekben.:)

Laus

Epeúti máj tumor esetén javasolja a ganoderma gomba fogyasztását?

Dr. Dóda Ildikó válasza:
Kedves Laus! A ganoderma gombát bármilyen daganat típusnál lehet fogyasztani, hiszen az immunrendszerünket erősíti. Ilyen esetben érdemes 3×1 mokkáskanálnyi mennyiséget használni, de nem mindjárt ennyivel kell kezdeni, hanem a napi 1/4-ed mennyiségtől kell lassan, 2-3 hét alatt eljutni a 3×1 mokkáskanálnyi mennyiségig. További jó egészséget kívánok!

 

totheva

Kedves Ildikó!

Véralvadás gátlót szedek és valószínűleg hormonális eredetű melltumorom van. Lehet-e szednem a gombát, és ha igen milyen adagolásban?

 

Dr. Dóda Ildikó válasza:

A véralvadásgátlók hatását a ganoderma gomba befolyásolhatja, ezért nagyobb odafigyeléssel és kisebb adagban célszerű csak fogyasztani ilyen esetben. Ha bármilyen vérzést tapasztal, azonnal abba kell hagyni a ganoderma gomba fogyasztását. Szerencsére nem túl gyakran fordult eddig ilyen elő, de mindenképen jó tudni erről. További jó egészséget kívánok Önnek!

 

KLJ

Kedves Doktornő, várható-e a ganodermától, hogy kiűzi az emésztőrendszerből a candida albicanst? Válszát köszönöm.

Dr. Dóda Ildikó válasza:

A Candida és a ganoderma egymásra hatásáról már tudományos közlemény is jelent meg, érdemes elolvasni a Gombakirály oldalán (http://gombakiraly.hu/candida-es-ganoderma/). A Candida kezelésének 3 természetes alappillére van: egyik az immunrendszer megerősítése, erre tökéletesen alkalmas lehet a ganoderma gomba rendszeres fogyasztása; másik a szénhidrát fogyasztás minimalizálása, mely főleg akarat függvénye (cukorszint normalizálása is sz.e); harmadrészt pedig a pre- és probiotikumok használata természetes formában (pl. Spoonz bio joghurt). Tapasztalataim alapján ezek együttesen nagyrészt képesek ezt a betegséget kiiktatni az életünkből,akár gyógyszeres terápia nélkül is!

BereczM

Kedves Doktornő!

A minap hallottam a Kossuth rádióban egy fiatalemberről akinek visszafordíthatatlan izomsorvadása van. Jelenleg már kerekes székbe kényszerült és otthoni lélegeztetéses kezelésen van. Nem tudni a légző izmai meddig bírják.
Vajon lehetne-e segíteni rajta, hogy minőségileg jobb életet éljen a ganodermával, mely köztudottan a szervezet oxigén ellátásában nagyon kedvező hatású?

Válaszát köszönöm!

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Az izomsorvadásnak több féle oka is lehet, az Ön által említett esetben nagy valószínűséggel egy veleszületett kórképpel állunk szemben. Ilyen esetekben elég nehéz dolgunk van, hisz ez a folyamat megállíthatatlanul halad előre az idő folyamán. Egy ilyen állapotban a folyamat lassítása is komoly terápiás sikernek számíthat. Az izomsorvadásoknak jóval nagyobb csoportját viszont más problémák okozzák, ilyen lehet az ágyhoz kötött életmód (pl. baleset vagy műtét utáni lábadozás, mozgás hiány), gyulladások, daganatok. Ilyen esetekben lehet nagyobb jelentősége a gyógygombák használatának, hiszen amellett, hogy az oxigénellátását növelhetik az izmoknak, a gyulladásos faktorokra, valamint az immunrendszerre is jótékonyan hatnak, sőt a daganatos sejtekre is lehet hatásuk.

Teniko

Kedves Doktornő!

Vastagbéldaganat műtét után FRAXIPARINE 5700 NE/0,6 ml véralvadásgátló injekciót kell használnom. Szedhetem-e a Ganoderma Lucium gombát?

Dr. Dóda Ildikó válasza:

A ganoderma gomba fokozza a véralvadásgátló gyógyszerek hatását, így a vérzékenységet növelheti. Ez csak nagyon ritkán okoz problémát, de figyelni kell rá. Fraxiparine mellett én nem javasolnám a használatát, inkább csak azt követően.

Teniko

A Fraxiparine erősebb véralvadásgátló, mint a Marfarin és ezért nem javasolja mellette a gomba használatát? Jövőhéten kezdem a kemoterápiát, ami 6 hónapig tart. A Fraxiparinét még 2 hónapig kell szúrnom. Annyi jót hallottam a gombáról, hogy nagyon örültem annak, hogy a kemo alatt majd csökkenti a mellékhatásokat, illetve segit a gyorsabb felépülésben. Esetleg reggel és este fél kávéskanállal ha szedem és nem tapasztalok vérzékenységet, úgy sem javasolja a kettő használatát együtt?

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Ha nagyon odafigyel magára, és kisebb mennyiségben használja, akkor esetleg lehetséges. Ha viszont bármilyen vérzése, bevérzése keletkezne, azonnal hagyja abba a használatát. Mindenképpen fontos, hogy a beteg tudjon róla, a ganoderma fokozhatja a véralvadásgátló terápia hatását, így a vérzés veszélyét növelheti, s fontos, hogy tudja mit kell tennie, ha baj van. Mielőbbi gyógyulást kívánok Önnek!

szegedi

Kedves Doktornő!

Nőgyógyászati vizsgálat során az orvosom méhszáj polipot, myomát és cisztát diagnosztizált. Megvásároltam a bio ganoderma gombát. Hogyan és mennyi ideig szedjem? Tartsak időnként szünetet?
Valamilyen női teát használjak a gomba mellett?

Köszönöm válaszát.

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Az Ön által említett korképek esetében is elsődleges az orvosi terápia. Kiegészítésként, mint immunrendszer támogató, a ganoderma gomba az általánosan használt dózisban, azaz 2×1 mokkáskanálnyi mennyiségben fogyasztható, fokozatos hozzászoktatást követően. A gyógynövényeink közül a cickafark és a diófalevél használatát javasolnám (1 ek-nyit kell leforrázni 3 db vízzel és kb. 15-20 percig állni kell hagyni, leszűrés után fogyasztható. Célszerű váltva használni, egyik nap cickafarok tea, másik nap diólevél tea.

szegedi

Kedves Doktornő!

Nőgyógyászom az Esmya tablettát javasolta.
A gyógyszer mellett szedhetem a ganodermát?
Ihatom a cickafark és diólevél teát?

Köszönettel: szegedi

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Az Esmya tabletta mellett elég sok gyógyszeres készítmény alkalmazásával lehet probléma (pl. vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, depresszió ellenes gyógyszerek, antibiotikumok, epilepszia ellenes gyógyszerek, hogy csak a legfontosabbakat említsem), de gyógynövényekkel, gyógygombákkal kapcsolatban nincsen információnk összeférhetetlenségről. Ennek ellenére én inkább a gyógyszeres terápiát követően használnám őket (az Esmya max. 3 hónapig használható, ha egyáltalán bírja a beteg, ui. elég sokszor hamarabb abbahagyják a mellékhatások miatt).

kriszpint

Kedves Doktornő!
Gyerekvállalással kapcsolatban vannak problémáink.
Andrológiai laboreredményem morfológiai részében 98% fejeltérés volt. (A spermák száma, koncentrációja, mozgékonysága, egyéb paraméterek jók voltak, viszont a fejeltérés majdnem 100%-volt)
Már túl vagyunk egy sikertelen lombik (ICSI) programon.
A gomba segíthet-e morfológia javulásában?
Válaszát előre is köszönöm.
Krisztián

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Krisztián!
A gyógygombák gyermekvállalásra kifejtet hatásairól nem túl sok információnk van még.
A libido növelésére a cordyceps gombának van hatása, ami ismert (http://gombakiraly.hu/libidonoveles-gyogygombaval/).
A spermiumok életképességét és mozgékonyságát pedig a maca növény gumója képes akár 180%-al is megnövelni. A fejeltérésekre nem tudok a természetből megoldást. Maca hatására született már néhány kisbaba a környezetemben, így ennek használatát meleg szívvel tudom Önnek javasolni. A maca gumót hazánkban is lehet kapni, érdemes a bio-t megvásárolni (pl. http://vitaldepowebaruhaz.hu/bolt/ferfiaknak-2/planetbio-maca-kapszula-200x/).
Üdv. Ildikó

simonz

Kedves Ildikó!

Érdeklődni szeretnék, hogy erős allergiás tünetek kezelésére, enyhítésére (szemkönnyezés, orrfolyás) javasolja-e a fülöpjakabi ganoderma gomba fogyasztását, illetve a Flavon max termékcsaládból mely terméket kellene fogyasztani, esetleg valami más kiegészítő terápiát, természetes gyógymódot tudna-e javasolni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Simon Zoltán

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Zoltán! A Ganoderma lucidum allergia ellenes hatásáról jó néhány tudományos cikk is olvasható, de humán vizsgálati eredmények nem állnak még a rendelkezésünkre.Gyógynövényeink közül a Lándzsás utifűnek a legerőteljesebb az allergia ellenes hatása. Üdv. Ildikó

Mónika Tálos

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a őrleménynek van-e lúgosító hatása. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Tálos Mónika

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Mónika! A ganoderma gombának- így az őrleménynek is -van egy kis lúgosító hatása, mely például remekül képes ellensúlyozni a kávé savasító hatását, ezért is szerencsés a ganodermás kávé fogyasztása főleg savasodásra hajlamos, kávé imádók számára. Üdv. Ildikó

Zoltan

Kedves Ildikó!
Edesanyamnal attetes tudorakot diagnosztizaltak. Az elso, 6alkalmas kemo alatt varga gombakat hasznalt. Most kezdtuk el a 2. kezelest a gombak nelkul mert nagyon jokat hallottunk a ganodermarol. Jelenleg Fraxiparinét kell használnunk mast nem. Erosen fel van vizesedve a hasa. Hasznalhato a ganoderma ilyen esetben is?

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Zoltán!

A mixelt Varga gomba termékekben (gondolom Vitanaxot szedett) is található ganoderma gomba (de nem bio), ezért ha akkor nem volt gondja, most is szedheti önmagában ezt a gombát, nagy valószínűséggel most sem fog problémát okozni édesanyjának. Ha viszont bárhol vérzése keletkezne, azonnal hagyja abba a gomba fogyasztását. Ha további kérdése lenne, nyugodtan hívhat telefonon is.
További jó egészséget kívánva,

üdv. Ildikó

szegedi

Kedves Doktornő!

A ganoderma szedhető reggelente éhgyomorra frissen facsart citromból
készült limonádéban? A citrom befolyásolja esetleg a gomba hatását?

Köszönettel: szegedi

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Üdvözlöm! Nagy valószínűséggel semmi problémája nem lesz, ha citromos limonádéba keveri bele a reggeli gyógygombáját, bár a savképzés növekedése azért várható a citrom hatására, s ez okozhat némi problémát az arra érzékeny emberek számára.Másrészt mivel a citrom jó C-vitamin forrás, és a ganodermában lévő béta-glükánok hatékonysága C-vitamin adásával növelhető, valószínűleg jó hatással lesz a kettő egymásra. Megjegyzem éppen ezért napi 500 mg C-vitamint javasolni szoktunk a ganoderma mellé fogyasztásra.
Üdv. Ildikó

szabkriszti

Tisztelt Doktornő!

Egy hete kezdtem el szedni a gombát kapszula formájában. A dobozon napi 2-3 kapszula szedését ajánlják, én csak 1-et szedek naponta. Azóta nagyon száraz a szám, sokkal többet kell innom mint előtte (amit azért nem bánok, mert eddig napi 1 liter folyadékot ittam), viszont kellemetlen érzés a szájszárazság, nincs az a mennyiség ami enyhítené. Hagyjam abba a szedését, vagy majd elmúlik idővel?

Válaszát előre is köszönöm
Szabó Krisztina

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Krisztina! Legyen kedves megírni, hogy pontosan melyik gyógygombát szedi (pl. ganoderma, shiitake, süngomba stb vagy valamilyen mixelt termék), és milyen néven futó termék formájában, mert ez nem derült ki leveléből. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem fülöpjakabi biogomba terméket használ, mert azok kapszulázott formában nem kaphatók. Várom válaszát! Üdv. Ildikó

szabkriszti

Kedves Doktornő!

A Myco Nutri márkájú pecsétviaszgomba kapszulát szedtem.

Üdvözlettel:
Szabó Krisztina

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Krisztina!
Magától a pecsétviaszgombától nem szokott ilyen panasz előfordulni, eddig legalábbis nem találkoztam hasonlóval. Az Ön által említett márkát nem ismerem, nem tudom honnan származik a benne lévő gomba, milyen tiszta körülmények között termelik (bio vagy nem bio), milyen a kapszula alapanyaga, okozhat-e ilyen panaszt. Legyen kedves a forgalmazó céggel felvenni a kapcsolatot és nekik tegye fel az előbbi kérdéseimet, s akkor hátha közelebb kerül a megoldáshoz. Én addig is annyit tudnék orvosként javasolni Önnek, hogy hagyja abba a termék használatát, várja meg, hogy teljesen elmúljanak a tünetei és esetleg próbáljon meg ezt követően kis mennyiségű fülöpjakabi BIO ganodermát fogyasztani, s ha attól is előjönnek a panaszai, akkor tudni fogja legalább, hogy maga a gomba okozta a bajt. Ha a bio ganoderma gombától nem lesz baja, akkor pedig az Ön által megírt, számomra ismeretlen márkájú termékben lesz a hiba.
Várom, hogy megírja nekem a történet végét!
További jó egészséget kívánok!
Üdv. Ildikó

viber

Tisztelt Doktornő!
23 éves fiamnak policisztás veséje van. Azt olvastam, hogy a pecsétviaszgomba jó hatással van a cisztaképződés ellen. Valóban vannak-e ilyen tapasztalatok, ill. az Ő esetében hogyan ajánlja szedni a doktornő? Szedje-e a C-vitamint is mellé rendszeresen?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Erika!
Több betegem is volt már, akiknél a különböző cisztás elváltozások mérete a ganoderma gomba fogyasztása során csökkent. Mellcisztás, májcisztás és petefészekcisztás betegek voltak. Igazából ezek a betegek a ganodermát az általánosságban ismert, hasznos hatásai miatt (pl. immunrendszer támogatás, természetes vitamin, ásványianyag, nyomelem pótlás, általános erőnlét támogató hatás stb) kezdték el anno fogyasztani és “mellékhatásként” figyeltünk fel rá, hogy a cisztáik mérete is időközben felére, harmadára csökkent, sőt volt akinek elmúlt. Ami fontos: olyan esetben érdemes kipróbálni ilyen célra a ganodermát, mikor nem okoz még semmilyen nyomási panaszt a betegnek és az orvosok csak a ciszta figyelését javasolják. Ha már nyomási panaszt okoz, orvosi terápia szükséges. A szokásos adagban érdemes ilyen esetben is fogyasztani, és csak hosszabb távon (min. 6 hónap) várhatjuk a ciszták méretének esetleges változását. C-vitamint minden esetben érdemes a ganoderma gomba mellé fogyasztani, min. 500 mg-os mennyiségben. Megjegyzem a sima C-vitamin felszívódása nagyon gyenge, helyette a jó minőségű, valódi liposzómás C-vitamin fogyasztása javasolt, hisz így a bevitt vitamin szinte teljes mértékben a véráramba kerül. Ebből a kevesebb sokkal több (kb. 5x több)!
Üdv. Ildikó

Agnes Pinterne

T. Doktornő!

Szeretném kérdezni, hogy 5 napja kezdtem el szedni a fulojakabi ganoderna gombaport.
Gyógyszerek, amiket szedek norvasc, concor, milurit, duopril és clopidogrel teva. Emellett
máriatövis kapszulát napi egyet. Szeretném kérdezni, hogy a gombaport napi 1/2 kávéskanállal
reggelente szedem, majd nemsokára emelem napi 2-szer 1/2 kávéskanálnyira. Nem gátolják e
egymást a hatóanyagok és hogy szedhetem e rendszeresen a gombaport továbbra is.
Várom válaszát. Köszönöm.

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Ágnes!
Az Ön által rendszeresen fogyasztott gyógyszerek mellett kis mennyiségben (max. 2 x 1/2 mokkáskanálnyi) fogyaszthatja a ganodermát, hisz a ganoderma tele van értékesebbnél értékesebb anyagokkal, melyek a szív- és érrendszerére is jótékony hatással lesznek. Ugyan azokra a dolgokra érdemes figyelnie, mint amit az előző válaszomban is írtam, azaz érdemes a vérnyomását folyamatosan mérnie és amennyiben csökkenést tapasztal, a háziorvosával feltétlenül vegye fel a kapcsolatot a gyógyszeres terápiájának módosítása végett. A clopidogrel miatt a vérzések kockázata kis mértékben növekedhet, ritkán, ha ez bekövetkezne, ez esetben ne használja tovább a gyógygombát.
További jó egészséget kívánok!
Üdv. Ildikó

Gulyás Eszter

Tisztelt Cím!

Édesanyám hosszú évek óta vesebeteg, magas vérnyomásos. A közérzete ingadozó. Mit ajánl az esetére?
15 féle gyógyszert szed napi szinten. Köszönöm válaszát.

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Eszter!
Mivel a 15 gyógyszert szed az édesanyja, kérem hívjon fel édesanyja telefonon (70-6340142 számon 13-15 óra közötti időintervallumban), hogy részletesen megbeszélhessük a problémát, mert a gyógyszerek pontos ismerete nélkül nem tudok Önnek orvosilag korrekt választ adni kérdésére.
Üdv. Ildikó

mpagnes

Kedves Doktornő! Évek óta szedjük a férjemmel a pecsétviasz gombaport immunerősítőként. Lányom 31 éves és a férje 37, gyermeket szeretnének, de 6 éve házasok és még nem sikerült nekik. Megvizsgáltatták magukat és a férjnél mutatta ki a vizsgálat, hogy lassú a spermája. Kérdésem az, hogy ez a pecsétviasz gomba jó -e az Ő problémájára vagy a kínai hernyógomba ajánlott?/ vagy esetleg másféle gomba?/
Kérem, válaszoljon az email címemre: mpagnes@invitel.hu!
Köszönöm szépen? Majorné Papp Ágnes

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Ágnes! Kérésének megfelelően e-mailben küldtem el a válaszomat kérdésére. Üdv. Ildikó

bakonyi

Tisztelt Doktornő!
Édesapám 70 éves. Prosztata problémákkal küzd, vizelettartási gondjai vannak és a PSA értéke is magasabb 5,48. Ezen kívül kialakult nála egy nyirokcsomó nagyobbodás, melyből 2. szori mintavétel után kiderült, hogy T-sejtes limfómája van. Rögtön kemoterápiát javasoltak neki, a CT szerencsére máshol nem mutatott ki elváltozást. Mi a rossz tapasztalatok miatt az életmódváltást és az immumerősítést választottuk. 3 hónapig jobban is volt, azonban most úgy érzi, hogy elkezdett nőni a duzzanat és fáj is neki. A kérdésem az lenne, hogy milyen típusú gombákat javasolna illetve milyen kezelést, hogy javuljon az állapota.
Köszönettel:
B. István

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves István!
Az édesapjának a tünetei alapján mindenképpen szüksége lenne az orvosi terápiára. E mellett kiegészítő lehetőségként jöhet számításba bármilyen egyéb, kiegészítő terápia. Ahhoz, hogy orvosilag korrektül tudja Önnek segíteni, ismernem kellene édesapja egyéb betegségeit is (ilyen idős korban nagyon gyakoriak a krónikus betegségek már), valamint a jelenleg rendszeresen szedett gyógyszereit is. Kérem hívjon fel a munkanapok a délutáni órákban (13-15 óra között) telefonon (70-6340142), hogy megbeszéljük a részleteket.
Üdv. Ildikó

Emese

Üdvözlöm! Szíves segítségét kérem az alábbiakkal kapcsolatban:
két éve (kullancs csípése miatt) Lyme-kórt állapítottak meg nálam, melyről 13 évig nem volt tudomásom. A nem kezelt betegség következményeként Rheumatoid Arthritis alakult ki, a Lyme-kórból kigyógyultam. A ganoderma gombát, a Shitake gombát és a Süngombát fogyasztanám. Sajnálatos módon a pontos diagnózis tudata nélkül, 5 héten keresztül ( extra mennyiségű, 9 havi!! adaggal kezeltek, eredmény nélkül) tévesen Steroiddal kezeltek, ennek következményeként nagyon sok gyógyszert kellett ennem. Ezeket már egyáltalán nem eszem, a további Steroid kezelést elutasítottam. Jelen pillanatban Leflunomid-Sandoz az egyetlen gyógyszer, melyet bázis kezelésként eszek. Az autoimmun betegség miatt fogyaszthatom-e a felsorolt gombákat? Vagy a doktornőnek van más ajánlata betegségemre? Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Emese

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Emese!
Az Ön által leírt Lyme-kórt egy baktérium okozza, melyet antibiotikummal kell kezelni. Feltételezem, hogy a téves szteroid adás után adták a nagyon sok gyógyszert, ami feltételezésem alapján hosszú ideig tartó antibiotikum th. volt. Egyes gyógygombáknak (igy pl. a shiitake és a ganoderma gombának is) valóban van egyes kórokozók ellen hatása, de kifejezetten Borrelia ellenes hatásukról (ez a baktérium okozza a Lyme-kórt) nincs tudomásom. A süngomba inkább a bélrendszeri gyulladásos problémáknál, valamint az idegrendszeri problémák esetében lehet ajánlható napi fogyasztásra.
Amennyiben további kérdése lenne, kérem nyugodtan keressen! Mielőbbi gyógyulást kívánok!
Ildikó

Zsizelke

Tisztelt doktor nő!!!

Szeretnék érdeklődni a sün gomba fogyasztásáról. A gyermekem igen változó kedélyű,
Van amikor nagyon elengedi magát,de nagyon gyakran indulatos haragos figyelmetlen.
Gyerek korában tanulási problémája volt. 16 éves korában nagy agyműtéte volt /cavernóma/
Azóta jók az eredményei,bármit csinálhat, de nagyon háborgó.Szeretném kérdezni,hogy ajánlatos-e neki a süngomba fogyasztása. Szeretném hogy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb lenne.

Tisztelettel: Gizella..

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Gizella!
A süngomba valóban rendelkezik idegrendszeri védő hatással, az eddigi vizsgálati eredmények alapján képes javítani a memóriát, képes az idegsejtek regenerációját segíteni, valamint a kedélyállapotot is képes javítani. Kifejezetten gyermekkori alkalmazásával kapcsolatos vizsgálati eredményről nem tudok, de mivel maga a süngomba egy élelmiszer és hasznos anyagok tömege található benne (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak), nyugodtan fogyaszthatja gyermek is, csak kisebb mennyiségben. A pontos mennyiség a kortól és a testsúlytól függhet (2-3 x 1/2-1 mokkáskanálnyi naponta). Figyelemzavar esetében való alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalatom és a nemzetközi irodalomban sem találtam erre vonatkozó adatot. A süngombával kapcsolatos idegrendszeri hatásokról részletesebben itt olvashat:http://gombakiraly.hu/sungomba-az-idegrendszerunk-vedelmezoje/
További jó egészséget kívánok!
Ildikó

Zsizelke

Kedves doktor nő!!

Nagyon köszönöm,hogy válaszolt a kérdésemre.
Más gyógyszert,vagy vitamint ne is adjak neki? Ez elég lesz? Még annyit kérdeznék,hogy a depresszió gyógyszer helyett is jó ez a gomba? Plussz B vitaminokat szedjen-e?

Tisztelettel: Gizella..

Antal Noemi

Tisztelt Dr-no!

A nevem Antal Noemi, Marosvasarhelyen lakom. Ezelott nehany honappal felfedeztek hogy egy 3,5 cm-es fibroma van a mehemben, ami verzeses problemakat okoz. Penteken kell erkezzen a ganoderma gombapor amit rendeltem. Annyit szeretnek tulajdonkeppen tudni, hogy vajon ezzel eselyem lesz segiteni magamon es a gondomon. Valaki ajanlotta aki hasonlo cipoben jar. De szerettem volna szakerto velemenyet is kikerni.

Koszonettel es tisztelettel,
Antal Noemi

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Noémi!
A nemzetközi irodalom szerint a ganoderma gombának valóban van hatása a fibromák növekedésére, ui. képes csökkenteni a BFGF (basic fibroblast growth factor = fibroblaszt növekedési faktor) szintjét, ezáltal lassítani képes a fibroma növekedését. Ilyen esetben minimum 3g ganoderma napi fogyasztását javasolják tea formájában. A fülöpjakabi biogombából valószínűleg ennél kevesebb mennyiség is elég lehet, mert nagyon tiszta termék. A kb. 1 liternyi teát 2 órán át kell lassú tűzön forralni a ganoderma őrleménnyel együtt, és utána lehűtve lehet egész nap folyamatosan inni. Mézzel vagy gyömbérrel lehet egy kicsit ízesíteni. Várom a visszajelzését, hogy hatott-e a ez a terápia.
Üdv. Ildikó

Antal Noemi

Nagyon szepen koszonom kedves Dr-no a valaszat! Egy dolgot nem ertettem meg, a gombaport hasznalhatom ugy, hogy naponta egy mokkaskanal, elkavarva kaveban vagy cickafarok teaban, vagy kotelezo modon foznom kell? Vagy foznom kell vizben? Koszonom elore is a pontositast. Es mindenkepp jelezni fogom a tapasztalatom. Noemi

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Igen, ebben az esetben inkább főzve javasolt a használata. És a napi 1 mokkáskanálnyi mennyiség kevés ebben az esetben, az csak kb. 300 mg. Bár hozzá kell tegyem, hogy a fülöpjakabi gombaőrlemények nagyon jó minőségűek, és eddigi tapasztalataink alapján kb. fele annyi is elég belőlük, mint amennyit a nyugati irodalmak javasolnak. Reggel egyszerre célszerű lefőzni a napi mennyiséget és hűtve lehet tárolni.

Antal Noemi

Akkor egyelore 1 mokkaskanal egy liter vizben es majd novelem az adagot maximum hany mokkaskanalra es mennyi ideig fozom? Koszonettel a valaszert!!!!

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Nehéz a kérdésére korrekt választ adni, hisz ahány termesztő, annyi különböző minőségű ganoderma. Az angol nyelvű hivatkozásban a már a válaszomban leírt dózist javasolják. Mi a fülöpjakabi biogombából ennél kevesebbet szoktunk javasolni, mert az eddigi tapasztalataink arra utalnak, hogy a tisztább, koncentráltabb gyógygombából kevesebb is elég. Én max. napi 1,5 g-ig emelném fel az adagot (ez kb. 5 mokkáskanálnyi), rövidebb ideig ( kb. 5-6 percig) főzve, de a pontos mennyiség több mindentől is függhet, így például nem mindegy hogy a beteg 60 kg vagy 120 kg..

Antal Noemi

Ertem  Hat az en sulyom max 75 kg  de akkor igy teszek majd, kezdem egy mokkaskanallal, 5 – 6 percig fozom es aztan masodiken heten emelem ket mokkaskanalra es majd ha minden okes akkor meg emelem. Nagyon szepen koszonom valaszat. Tisztelettel, Noemi

 

Antal Noemi

Kedves Dr-no, Ez a naponkenti liter fozet nem igazan jon be, valahogy nem mindeg sikerul meginnom, lehetseges masnap is elfogyasztani, vagy az ma nem javallot? Mindenkepp fozetben valt ki nagyobb hatast? Koszonettel, Noemi

bgabor3

Kedves Doktornő!

Tanácsát kérném a következő dologban. Vesedaganattal műtöttek, szerencsére idejében észrevettük. A vizsgálatok is megerősítették, hogy semmilyen utókezelésre nincs szükség. Én azonban megelőzés céljából szeretném használni a gyógygomba termékeket. Milyen terméket ajánlana?
Köszönöm!
Gábor

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Gábor!
Én a ganoderma gombát a shiitake gombával kiegészítve javasolnám, mindkettőből 3×1 mokkáskanálnyi mennyiségig, fokozatosan emelve. További jó egészséget kívánok!
Üdv. Ildikó

Kozmane Marta

Tisztelt Doktorno!
Edesanyam 79 eves.Sajnos mar eleg reg ota kb.10 eve nem iszik eleg folyadekot,napi 4dl-t iszik.20 eve 1-es tipusu cukorbeteg, sulyos verszegeny mar 50 eve es soha nem ehezik meg.
Kivizsgalasokon volt de nem talaltak nala szervi elvaltozast.
Viszont a verkepe eleg aggaszto,a PLT-je nagyon magas.Tavaly nyaron derult ki hogy a nyaki erek ossze vannak szukulve.Gyogyszereket kellene neki szedni de o nem hajlando bevenni, mert amikor rendesen ette a gyogyszereket akkor sem volt jobban.En ennek orulok,mert en is gyogyszerellenes vagyok.Nagyon izuletesek az ujjai,mar behajlitani sem tudja.Az lenne a kerdesem hogy milyen keszitmenyt vegyek neki? Ja es meg van egy betegsege,meg orvos nem diagnosztizalta,de a csalad ugy gondolja hogy demenciaban szenved,egyre tobb mindent elfelejt.
Egyeltalan lehet-e valami javulast elerni az o allapotaba?Nagyon aggodok az izuletei miatt.Varom valaszat,koszonom szepen.Tisztelettel,Kozmane

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Márta!
Látatlanban, orvosi vizsgálat ill. orvosi leletek nélkül nagyon nehéz korrekt tanácsot adni. Sajnos a folyadék hiány nagyon sok probléma okozója lehet, elsődlegesen ezt kellene megoldani, a napi folyadék mennyiség bevitelének fokozatos emelésével. Ilyen esetben 1-2 dl plusz bevitele is sokat jelentene! Amivel ártani nem fog és talán a néninek segítségére is lehet, az a ganoderma és a süngomba napi fogyasztása, szép fokozatosan emelkedő mennyiségeben, mindkettőből max. 2×1 mokkáskanálnyi mennyiségig. A ganoderma egy kicsit talán tudná javítani a néni erőnléti állapotát, emellett jó hatással lehetne az ízületi problémáira is, sőt a cukorszintjére is, míg a süngombával az idegrendszerének működését tudnánk megtámogatni. A gyógygombák hatásukat nem azonnal fejtik ki, hosszabb távon fogják pozitívan befolyásolni a szervezetünk működését.
Üdv. Ildikó

Marianna66

Kedves Ildikó!
Emlődaganatot diagnosztizáltak nálam. Még a műtét és sugárkezelés előtt állok. Mit javasol, melyik gomba vagy gombák fogyasztása segíthet.
Köszönettel:
Marianna

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Marianna!
Szerencsére az emlődaganatok kezelése igen jó gyógyulási eséllyel jár, megfelelő onkológiai terápia mellett teljes gyógyulás is bekövetkezhet. Az onkológiai terápia mellett a ganoderma lucidum és a shiitake gomba fogyasztása is megengedett, az eddigi vizsgálati eredmények és tapasztalatok alapján csökkentheti az onkológiai kezelések mellékhatásait, növelheti a betegek életminőségét, erősítheti az immunrendszer működését. Mindkettőből max. 3×1 mokkáskanálnyi mennyiséget javasolnék, fokozatosan emelkedő mennyiségben. Csak minősített biogazdaságból származó gomba fogyasztását javasolom (pl. Gyöngyösi Sándor biogazdasága), a Kínából behozott gombák nagy íveben kerülendők (pl. magas ólom és kadmium tartalmuk miatt). Emellett még célszerű napi 3000 NE D3-vitamint is fogyasztania, de az onkológiai terápiák alatt nagy dózisú antioxidánsokat kérem ne fogyasszon, csak azt követően.
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok Önnek!
Ildikó

vicamarc30

Tisztelt Doktornő!
Autoimmun betegséget (scleroedema adultorun Bushke) diagnosztizáltak, mely nagyon ritka.
Nem vagyok gyógyszerszedő és nagyon rosszul tolerálom őket.
Jelenleg Nebilet 5 mg-ost szedek abból is csak negyedet, magas pulzusra kaptam.
Keringésjavító gyógyszert nem toleráltam. Szóba jött immunszupresszív(MTX) kezelés hát ez az, amit biztosan nem szeretnék.
2 hete iszom a fülöpjakabi ganodermás kávét napi kettőt és szeretném a port is használni.
A kérdésem az lenne, hogy ebből mennyit ehetek, ha a kávét továbbra is fogyasztom?
Vannak tapasztalatok a ganodermáról autoimmun betegségnél?
Válaszát előre is köszönöm: Éva

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Éva!
Vannak pozitív tapasztalataink a ganoderma gomba autoimmun betegségek esetében történő fogyasztásával kapcsolatban. Hogy pontosan mennyit érdemes belőle fogyasztani, ez nagyban függ az Ön szervezetétől is, általánosságban 3×1-2 mokkáskanálnyi mennyiséget fogyasztatnak belőle, de 3×2 -nél többet ez esetben nem érdemes. Ha a kávét is issza és mellé szeretné az őrlemény enni, akkor nagy valószínűséggel a 3×1 mk mennyiség elég lesz. További hasznos információkat itt olvashat:
http://gombakiraly.hu/autoimmun-betegsegek-es-a-gyogygombak/
További jó egészséget kívánok!
Ildikó

Zoltán Dudás

Szèp napot! Nekem vèrnyomàs problèmàm van arra hasznàl a ganoderma pecsètviasz gomba?

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Zoltán!
A Ganoderma lucidum gomba jó hatást szokott kifejteni a vérnyomásra is. Vannak kutatási eredmények is, melyek ezt egyértelműen alátámasztják.
További jó egészséget kívánva, üdv. Ildikó

 

Aniko

Tisztelt Doktornő!

Olvastam, hogy a ganoderma állatoknak is adható.
Van két beteg cicám (FIV pozitív az egyik és bőrrákos a másik , utóbbit hamarosan műtik), és szeretném tudni, hogy a Gyöngyösi Sándor-féle porból adhatok-e nekik, és ha igen mennyit.

Köszönettel:
Anikó

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Anikó!
Az állatgyógyászatban is használják a Ganoderma lucidum gombát az immunrendszer erősítésére. A Gyöngyösi-féle őrleményből is nyugodtan adhat a cicáknak, értelem szerűen testsúlyarányosan csökkentett mennyiségben.
Üdv. Ildikó

Böbe Baranyai

ÜDVÖZLÖM SZERETETTEL ! KÉRDÉSEM HOGY 2 és CUKORBETEGSÉGRE MELYIK GOMBA FAJTA A LEG EREDMÉNYESEBB ? MÉG SEMMIT NEM SZEDEK RÁ PRÓBÁLOM KARBANTARTANI AHOGY LEHETSÉGES ,DE NÉHA NEM ANNYIRA SIKERŰL A VÁLASZÁT MEGKÖSZÖNÖM !! TISZTELETTEL BÖBE

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Böbe!
II. típusú cukorbetegség esetében két gyógygomba kiegészítő használata lehet javasolt: egyik a ganoderma, másik a gyapjas tintagomba. Egyszerre elég az egyiket használni, de ha az önmagában nem lenne elégséges, mellé lehet tenni a másik gyógygombát is, vagy le lehet cserélni. A tapasztalatok vegyesek, van akinek a ganoderma, van akinek a gyapjas tintagomba válik be inkább. Mindig kis mennyiséggel érdemes kezdeni és fokozatosan lehet emelni a bevitt gyógygomba mennyiségét, maximum 3×1 mokkáskanálnyi mennyiségig. A vércukorszintet érdemes rendszeresen ellenőrizni, és a háziorvossal rendszeresen konzultálni.
Fontos tudni, hogy a gyógygombák élelmiszerek, nem helyettesítik az orvosi terápiákat, max. kiegészíthetik azt. Háziorvosi tapasztalataim szerint sok esetben viszont a gyógygomba terápia mellett csökkenteni lehet a cukorszint csökkentő gyógyszerek mennyiségét.
További jó egészséget kívánok!
Ildikó

Toni

Kedves Doktornő!

74 éves nő vagyok, 25 éve diagnosztizáltak nálam lisztérzékenységet, ami krónikus-vékonybélgyulladáshoz vezetett 70 cm szakaszon. Homeopátiával kezeltek, fájdalmam nincs. 2 éve Parkinson-kórt állapítottak meg nálam, szedett gyógyszereim: Amlodipin 5mg napi 2x 1/4 tbl. szükég szerint, Madopar 200mg/ 50 mg napi 1 tbl., Oprymea 0,26 mg napi 1 tbl., ASA Protect 100 mg napi 1 tbl., Quamatel 20 mg napi 1 tbl., Frontin 0,25 mg este 1 tbl. Vegyészeti osztályon dolgoztam 40. évet, az orvos megállapította, hogy a máj-funkcióm kritikus állapotú.
Fizikailag gyenge állapotban vagyok és időnként a gyógyszerektől alacsony a vérnyomásom, ez esetenként eszméletvesztéssel jár.
Mielőbbi szíves segítségét válaszban előre köszönöm:
Karakó Ildikó

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Ildikó!
Levele alapján több féle, külön-külön is komoly problémával küzd, és sok féle gyógyszert szer, sőt eszméletvesztései is voltak. Ilyen esetben nem tudok korrekt tanácsot adni itt, ilyen formában,, csak és kizárólag folyamatos, személyes konzultációval vállalnám a kiegészítő terápiájának beállítását. Ha ezt igényli, kérem keressen a 70-6340142-es telefonszámon a délutáni órákban.
Üdv. Dr. Dóda Ildikó

Emese

Kedves Dr Nő!

Egy ismerősöm ajánlásával találtam rá Önökre, és nagyon megörültem neki.
Kisbabát szeretnénk a párommal , sajnos a vissza-vissza térő petefészek ciszták nem segítik a dolgot, sőt ellenkezőleg. Két hét alatt megnőtt 5cm-re és ez sajnos még nőni fog.
Folyamatos gyulladásban van a szervezetem, ez miatt valószínűsíthetően.
Az immunrendszerem is gyengélkedik. Próbáljuk a megoldást megtalálni, de nem találjuk…
Több nőgyógyásznál is jártam, kiakarták venni az egyik petevezetékemet a gyulladás miatt, ezt elkerülném, ha lehetséges.
Arról érdeklődnék, hogy ebben az esetben ajánlatos e nekem, a gyógygomba?
Talán Candida is van a szervezetemben, amit a sima gomba sajnos csak táplál evés kapcsán. Lehet buta kérdés, de akkor lehet ez a fajta gomba sem segíthet nekem ?
Pajzsmirigy gyógyszert szedek alul működésre és szív gyógyszert ritmus szabályozásra.
Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel, Emese

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Emese!
A babavárás nagyon kellemes dolog, még akkor is, ha egy kis cisztás problémával van megtűzdelve.
A ganoderma lucidum gomba gyulladáscsökkentő hatása igazolt, de a candida albicans sem szereti a ganodermát. Ez a gyógygomba adaptogén hatású, így a pajzsmirigy működését is képes a normális irányba terelni, azaz visszafogja, ha túlműködik, és megtuningolja egy kicsit, ha alulműködik. Cisztás problémák esetében is látjuk jótékony hatását, ezért összességében azt tudom javasolni, hogy nyugodtan fogyassza, baja biztos nem lesz tőle, hisz rengeteg vitamint, ásványi anyagot,nyomelemet, aminosavat tartalmaz, és nagy eséllyel még a pozitív hatásait is megtapasztalhatja ennek a csodás gombának.
Kellemes babavárást kívánok!
Üdv. Ildikó

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Emese!
Semmilyen kontraindikációja nincs a nemzetközi szakirodalom alapján annak, hogy a Concor (bisoprolol) mellett valaki ganoderma lucidum gombát is fogyasszon. A Concor valóban hat a vérnyomásra is és a szívfrekvenciára is, mindkettőt csökkenti.
Üdv. Ildikó

Kozmane Marta

Tisztelt Doktorno!
Tanacsot szeretnek ontol kerni.Az 52 eves ex ferjem betegsegerol szeretnek kerdezni.Tavaly nyaron megmutottek,eltavolitottak az egyik herejet.A labor eredmenyei negativak.Viszont ez ev tavaszan nagyon megromlott az egeszsege.Halmozodtak a problemak,nem volt etvagya,ha evett fajt a gyomra.Nagyon lefogyott az amugy is sovany alkat.A latasa es a hallasa fokzatosan romlik.A neurologus azt mondta hogy az alkohol miatt van valoszinu ez a leepules mert ugyanis 35 eve alkoholista.Ez ev tavaszatol nem iszik viszont napi 2 db cigarettat sziv.Az MR -i vizsgalat paraneoplazias betegsegre utalo gocot talalt az agyaba.
Egyedul el,en es a kozos gyerekeink Angliaba elunk.Napi szinten elesik,mozgaskordinacos problemaja is van.Azt mondta neki a kezeloorvosa hogy mivel nem tudjak megallapitani hogy mi a baja,ezert nem tudjak mivel kezeljek.Barmikor meghalhat.Azt szeretnem ontol kerdezni hogy melyik korhazat vagy maganklinikat tetszik ajanlani ahol minel elobb kideritenek hogy mi a baja?Az orszagba hol foglalkoznak ilyen fajta betegseggel?
Valaszat nagyon szepen koszonom.
Tisztelettel,Kozmane Marta

Dr. Dóda Ildikó válasza:

Kedves Márta!
Az évekig tartó alkoholizmus teljesen tönkre teszi az egész szervezetet, ezeket a betegeket ebben a fázisban már a belgyógyászati osztályokon kezelik. Mivel hazánkban lakcím szerinti ellátás van, így arra a belgyógyászati osztályra tudja a háziorvosa utalni, aki területileg illetékes. Máshol OEP finanszírozás keretei között nincs lehetőség a beteg kezelésére. A krónikus Magánklinikára bárhová viheti, ahol elvállalják a hosszú távú kezelését, de ez nagyon komoly anyagi erőforrást igényel. Én egyet ismerek, aminek elég jó a híre, a Budai Irgalmasrendi Kórházat, ahol a területi ellátási kötelezettségen kívülieket is fogadják, térítés díj ellenében.
Szívélyes üdvözlettel: Ildikó

bottom of page